diumenge, 25 de gener del 2009

Més d'un centenar de persones a l'Homenatge a les víctimes del franquisme

Més d’un centenar de persones de totes les edats van participar el passat diumenge 25 de gener a la plaça de la Vila a l’acte d’homenatge als pratencs víctimes del franquisme organitzat per la Campanya Esborrem el feixisme sota el lema “Trenquem el silenci. 70 anys i prou”.

L’acte, el primer d’aquestes característiques que es realitzava a la població després de 70 anys de l’entrada de les tropes franquistes, va estar carregat de molta emotivitat, i fins el darrer moment no va estar autoritzat pel consistori i els cossos policials, els quals van posar molts problemes burocràtics als organitzadors.

L'acte començava amb un repic de timbals i l’encesa de diverses torxes amb la lectura per membres del Teatre Kaddish d’una explicació del succeit aquell dia a la nostra població. El moment més emocionant va consistir en la lectura dels noms de més d’una setantena d’afusellats, morts a la presó, morts als camps nazis i morts al front, mentres s’encenia una espelma amb el nom de cadascun. Després d’un intens minut de silenci que trencaren els acords de la Muixeranga, un membre de la campanya va explicar els objectius marcats per restituir la memòria de les víctimes, que continuarà el proper març amb la presentació d’una iniciativa popular al ple per demanar la substitució dels noms dels carrers de persones relacionades amb el franquisme, la retirada dels símbols franquistes que encara perduren a la població, la realització d’un acte oficial de desgreuge i la denúncia de que en trenta anys el consistori no hagi fet res. Aquesta darrera qüestió va portar-lo a assenyalar que independentment del que diguin els polítics hi ha un grup de persones i entitats que lluitaran perque es compleixin. Posteriorment el cantautor Bitxe va interpretar la cançó “No és això companys” de Lluís Llach posant punt i final a l'homenatge.

Aquest acte era el punt d’inici d’una campanya oberta a la població, en el que es pretèn, apart dels objectius descrits, fer diverses activitats de conscienciació d’aquella repressió durant tot l’any.


Campanya esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada